22 August 2011

Kenapa suka puasa di rumah?

Salam semua..

Hari ni dah masuk 22Ramadhan lah kan? Lagi berapa hari je nak raya. Lagi berapa hari je nak tinggal kan bulan ramadhan. Adakah ni Ramadhan terakhir? Wallahuallam.

Semalam dapat berita kematian seorang kawan ayah. Al-fatihah. Sama-sama kerja kat pknp. and wife dia lak kerja satu sekolah dengan umi. Dia meninggal dalam tidur. Kejut sahur, tak bangun. Its a big shock for the whole family sebab sebelum ni tak nampak pon sakit. Aku pon terkejut gak la sebab last weekend baru jumpe dia kat bazaar lepas sekian lama tak jumpe. Pak cik ni kenal aku since aku kecik lagi. Dia suka wat lawak and mesra. Kecik-kecik dulu seronok lah dengan dia. Dah besar aku segan lah. One more thing, anak sedara mak cik, kawan baik aku masa form 1 plak. Tu dia, pusing-pusing situ gak. Pengajaran yang aku dapat semalam, mati bukan datang bila kita sakit je. Tengah sihat-sihat camni pon buleh. So, sentiasalah prepare diri untuk Hereafter.. Kita tak tau bila plak turn kita kan..


Back to topic. Kenapa suka puasa kat rumah? Of course lah sebab time makan terjaga. Sahur orang masak kan. Buka pon orang pikir kan menu. Kalo kat hostel, menu time sahur tentu-tentu lah biskut/roti cicah milo. Tak pon kaya sikit makan megi. Kat rumah ni, dapat lah makan nasi goreng ke, roti canai segera ke, nugget ke.. (cerita makan time pose, aku dah lapa) Kalo buka pose lak, kat ostel, lauk tak leh kaya-kaya, nak kena bajet duit. Kat rumah, teringin nak ape, cakap je. Beres. Yang sedapnya, air tangan umi lak. Memang sodap ahh.

Lagi, puasa kat rumah semayang maghrib terjaga. Hahahaha. Point tak leh blah. Jangan salah paham okay. Bukan aku tak semayang kat ostel. Tapi tau lah dah buka pose ngan kawan-kawan, cerita tak penah abis, dah delay. Astaghfirullah. Kat rumah ni, abis buka kena cepat-cepat semayang jemaah dengan umi ayah. I loike.

masjid yang aku selalu pegi. tq mr.google

Bukan takat semayang maghrib je. Terawih lagi-lagi lah. Kat rumah ni ayah bawak gi semayang kat masjid. Selesa. Ade air cond segala. Tenang je nak semayang. Kalo kat hostel, hemm bukan nak merungut lah, tapi semayang kat multipurpose hall(MPH) sangat panas okay. Abis semayang je, dah lenjun peluh. End up aku semayang kat bilik sorang-sorang. Tu pon kadang-kadang. Ahh tak disiplin langsung. Nak semayang kat masjid pulak...yea aku tau orang kata masjid Ui*a imam baca macam kat mekah. Sedap je dengar. tapi nak semayang kat masjid amik masa lama. Silap-silap kul 11 baru abis 8 rakaat. Panjang imam baca. See. banyak alasan nak mengelat kalo kat ostel. Hehe :P

Satu lagi bab tadarus. Kat rumah disiplin oh tadarus ngan umi ayah 1 juz sehari. Kalo kat ostel, ntah bila nak khatam tah. Haish.

Aku buat ibadat bukan sebab umi ayah. Tapi aku suka buat ibadat dengan umi ayah. Seronok sangat. Aku dibesarkan dengan cara macam tu. Since dah semakin berumur ni (macam tua sangat lah kan), selalu pikir, mampu ke aku ngan bakal suami aku tu wujudkan surrounding kat rumah macam sekarang ni. Kita sama-sama cuba yea dear future husband.. :)

okay lah tu je kot alasan kuat nape aku suka berpuasa kat rumah.
till here,

chiow~~

p/s: seronok dapat layan tv puas-puas..


1 comment:

PAk JUSTAN DI BATANG said...

Hari ini saya ingin mengunkapkan tentang perjalanan hidup saya,karna masalah ekonomi saya selalu dililit hutang bahkan perusahaan yang dulunya saya pernah bagun kini semuanya akan disitah oleh pihak bank,saya sudah berusaha kesana kemari untuk mencari uang agar perusahaan saya tidak jadi disitah oleh pihak bank dan akhirnya saya nekat untuk mendatangi paranormal yang terkenal bahkan saya pernah mengikuti penggandaan uang dimaskanjeng dan itupun juga tidak ada hasil yang memuaskan dan saya hampir putus asa,,akhirnya ketidak segajaan saya mendengar cerita orang orang bahwa ada paranormal yang terkenal bisa mengeluarkan uang ghaib atau sejenisnya pesugihan putih yang namanya Mbah Rawa Gumpala,,,akhirnya saya mencoba menhubungi beliau dan alhamdulillah dengan senan hati beliau mau membantu saya untuk mengeluarkan pesugihan uang ghaibnya sebesar 10 M saya sangat bersyukur dan berterimakasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala berkat bantuannya semua masalah saya bisa teratasi dan semua hutang2 saya juga sudah pada lunas semua,,bagi anda yang ingin seperti saya dan ingin dibabtu sama Mbah silahkan hubungi 085 316 106 111 saya sengaja menulis pesan ini dan mempostin di semua tempat agar anda semua tau kalau ada paranormal yang bisah dipercaya dan bisa diandalkan,bagi teman teman yang menemukan situs ini tolong disebar luaskan agar orang orang juga bisa tau klau ada dukun sakti yg bisa membantuh mengatasi semua masalah anda1.untuk lebih lengkapnya buka saja blok Mbah karna didalam bloknya semuanya sudah dijelaskan PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL