04 May 2011

New lesson!

Hi people.

Semalam I learn something new. Err, not that new sangat lah. Rasanye orang lain dah buat kot. Cuma aku xkesampaian lagi nak apply this new lesson.

The lesson is....bila kau buat salah, sebelum orang lain marah kau, kau marah dulu orang tu. Weird huh? Tapi tu la yang aku baru blaja. Paham sume??

xpaham..?
xtau camne nak tetibe2 marah..?

Hmm, camne eh nak paham kan korang ni.. Haaa, contoh simple nye, kau dah terpecahkan pasu mahal mak kau yang dia bersusah payah beli kan China. Before mak kau jerkah and bebel-bebel kau, kau marah dulu pasu tu, then kau bebel sikit kat mak kau, 'nape letak pasu tu kat situ..orang lalu-lalang mana tak kena langgar..lain kali letak lah tempat lain and blablabla...' Confirm mak kau ilang mood nak bebel kat kau. Cumenye, 5,6 jam lepas tu dia ungkit balik lah kot. Nasib badan masing-masing ahh..Kau pandai pusing, kau selamat lah. wee :D

okay?

xokay gak eh. Lagi 1 contoh.. Ni kes kecurangan. Mase kau tengah dating ngan pakwe kau, hari tu tetibe dia terajin lak nak tengok fon, maka terkantoi lah kau main mesej ngan laki lain. Sah-sah dia ngamuk kan..? So, before dia marah, kau rampas fon, hempas-hempas sikit atas beg then kau marah dia, 'apsal tengok-tengok fon i, dah la amik xbagitau. xde privacy langsung. xcaya i la tu.' then kalo nampak cam dier xcool gak, kau ugut sikit, 'Kalo u sayang i, u jangan percaya ape yang u baca tadi. I bukan ape, xnak u salah paham. Sebab yang mesej laki tu bukan i, tapi si maria kawan baik i tu. Dia lupa delete lah tu semalam.' Tu dia, sampai kawan baik kena. Then,nak xnak laki tu kena beralah lah sikit, sayang awek la kata kan. Kalo dia xnak gak, kau nangis je. Abis cite. Tapi ni leh apply kat pakwe-pakwe yang cool je. Kalo kaki pukul ke, mafia ke, penyimpan hasad dengki yang banyak ke, baik jangan cuba lah. Kes naya je korang. Ade yang kena simbah asid gak kang.

Sudah. Tolonglah paham this time. ponat eden nak pikir contoh nye doh. Tapi tu la, mende ni kau buleh apply if kau nak buang rasa bersalah kat si mangsa. Tu je. Tapi xbaik lah. Kita hidup ni banyak wat silap, so jujur dan mengaku lah kesilapan.. Xsusah pon. Mintak maaf and terangkan perkara sebenar. Senang kan?

till then
chiow~

No comments: