07 May 2011

I lost my precious activity

Assalamuaaikum semua :)

First and foremost I would to say HAPPY MOTHER'S DAY to my mom, Puan Muzdalifah Bt Mokhtadi. I love u so much. Thanks for raised me up this big. wee :D Please forgive me for every wrong action i did. Please give me your pleasure.

Rasullullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda:

Keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibubapa manakala kemurkaan Allah terletak pada kemurkaan ibubapa.


Next is I would like to congratulate myself for the good result I got for last semester. I actually expect lower than this. and, tipu lah kalo aku cakap, aku x nak lebih kan. I'm targetting to get back my first semester result before I end my study. Please pray for me people. :) Oh ya, not to forget, my friends who also got good result, CONGRATULATION!! For those who doesn't get the best that they want, try harder next time! You can do it. Fighting!

And now sampai part yang menyedihkan aku, I lost my precious activity. Kehilangan precious activity di sini maksudnya, aku dah hilang aktiviti masa lapang aku yang sangat bermanfaat. Now, I rarely do this. That is, reading books. Before this, bila ade masa lapang, aku akan spend time untuk membaca. x kira lah, majalah, komik, novel, buku motivasi or else, yang penting aku membaca.


okay, gambar ni tipu. Aku xde lah membaca buku bertimbun macam ni. Well, kalo dulu masa zaman sekolah, pergi kursus motivasi ke, kem-kem ke, mesti ade tanya "Ape hobi anda?" Ohhh, dalam buku biodata pun, mesti ade part ni, HOBI : membaca buku. Hah. Dengan penuh bangga ngaku hobi kau membaca buku. Nak nampak bijak lah kononnya. Padahal buku sekolah pon kau xabis baca. Ape dahh. Tapi tu lah, for me, hobi adelah aktiviti masa lapang which is equal to aktiviti yang wat kau happy. Kalo ko nampak aku bergembira je baca buku mana-mana tu, maksudnya aku tengah melakukan hobi aku lah tu. and kalo ko nampak aku ketawa-ketawa baca buku programming tu, tu bukan hobi. Tu aku dah gila. Paham?

Kalo xpaham gak, banyak-banyak lah baca buku. Otak kau dah slow sangat tuh.

So again, I miss a lot my precious hobby tu. Dah lama aku xdapat ngadap buku-buku yang aku minat, dan bergembira mendapat input-input for my daily life. Bukan xde, bukan xmampu nak beli buku. Last week punya pesta buku, bukan aku xpegi, aku pegi doh. Aktiviti tahunan tuh. Wajib pegi walaupun xtau nak beli buku pe. Kalo dulu, pegi beli buku latihan utk upsr, pmr,spm. Skang xde dah. Kan semua kau nak photostat je. Ha, back to cerita. Masa pesta tu, aku beli 6 komik, 2 novel, 1 buku masak [poyo gila, macam masak!] and beberapa buku sejarah islam. Agak banyak kan? Tapi beb, aku nak hadap 1 komik pon 3 hari x abis-abis. Baca je tido. Baca je tgk tv lagi best. Baca je pakwe korea panggil. Ha, cmne tuh?

Sampai satu tahap, aku pegang novel tu macam aku pegang buku pelajaran. Bosah doh.




VS




[xde kaitan dengan life aku. Thanks mr.google]

Aku harap sangat that I can get back that precious thing that I lost. Bila xmembaca, rasa kosong je. Maybe the good thing to start with is by reading al-quran everyday. Let us together.. Hope Allah will give us the strength to fulfill it. InsyaAllah...

till here,
chiow~~

2 comments:

anonymous said...

tahniah result ko nani :)

semoga lebih berjaya lepas ni. insyaAllah :))


-melah glamer. wakaka-

nanie aziz said...

Thanks melah. eh, result kau acane lak?