23 May 2011

Tok sedara kawin

Hola people.

More than one week past since my last post. Aktiviti minggu lepas agak menggalakkan sebab kelas pon dah mula as it suppose to be. And hari rabu, BALIK! yeah! Puas hati dok rumah. Walaupun sebenarnya aktiviti sama, tapi lebih bebas kot. Bilik sendiri mana sama ngan billik kat mahallah ni kan. Big bed of course.

Well last week was my grandfather's younger brother, TOK Chu's wedding. 2nd marriage actually after kahilangan opah chu last year. Sian dia dok sorang2 ye x. Tok chu adalah antara tok sedara yang paling rapat ngan ktorg. raya xpernah miss g umah dier. And hidangan wajib, satay and nasi ape tah. Tapi makanan kat umah dier sangat lah sedap. Yummy~~


Aku sebenarnya bukan nak cerita pasal macam mana kawin, dimana, dan segala disini.. Tak sesuai lah kita yang muda ni dok canang cerita orang tua-tua gitu. xmanis ok. Biar lah mereka dan kehidupan mereka. Kita cuma doakan semoga mereka panjang umur dan kekal bahagia. Aminn...

my big family with tok chu & opah chu zai
[from left: long, angah, bella (wear skirt), umi, mak su, chu man, me hold asyraf, ayah, mak uda, mak chu timah, shu rashid, hakem, akmal, kak ami]


[same person plus alang di hujung kanan sana dan azef di belah kiri.]



[ anak abg own. Rayyan Rayqal. Dia datang dengan alang & mak lang. Notice his hair! :) ]

till here..
chiow~~


15 May 2011

One week is enuff..

Yeah.
One week week is enuff for me to become an idiot. sigh.


So, hari ni genap seminggu aku balik UI*A. and guess what.. I do NOTHING! sigh. Hari isnin xstart class lagi. So, baring, duduk, makan, online, layan korea, tidur. Hari selasa, memang xde class. Again, baring, duduk, makan, baca novel, online, layan korea, tidur.

Hari rabu, excited lah ade class hari ni. Wuhuu.. Pagi online. Kul 2 pegi kelas. Kul 2.30, my classmate, Amj*ad masuk class, berlari-lari dari belakang,"Assalamualaikum, ape kabar? I just went to the office, our lecturer is not available today. So, u may leave now." And I was like, HAH?! Then, aku ngan kawan-kawan pegi jalan kat JJ Wang*sa Ma*ju nak gembirakan hati duka lara.

Proceed, hari khamis xde class gak. Aku dah bosan tahap cmne xtau. Rutin sama gak. Baring, duduk, makan, online, layan korea, tidur. Jumaat pon. Baring, duduk, makan, online, layan korea, tidur. Sampai satu tahap, malam-malam aku ngan roomate melepak sembang-sembang kat court. Sabtu plak, which is semalam (wahh, nampak cam cepat je masa berlalu kan. Minggu lepas baru makan kat straw*berry mom*ent) aku dah sampai klimaks bosan. Mula la buat perangai sana-sini. Fon umi ayah ntah bape kali dah since balik sini ari tuh. arghhh..


sian x kat aku? Haish. Hmm, mesti dalam hati korang cakap, 'ape ke bodohnye kau xreti2 nak balik..!'

Huaaa :'(

Sape xnak balik weyh.. Tapi kau tau x betapa aku xnak balik UI*A nye dulu sampai umi kesayangan aku tu sama-sama tolong pack barang. Xkan 4hari kemudian aku dah nak balik ipoh semula. xmacho la weii!

Minggu depan baru balik. InsyaAllah.

So, hari ni nak wat ape eh?

chiow~~

09 May 2011

Strawberry Moment

Hi all..

Since cuti aku bakal melabuhkan tirainya, so, sabtu lepas my cousins and me jadi anak orang kaya jap. Hahaha. We end up deciding to go to Strawberry Moment saja instead of g karaoke. Selamatlah tekak aku. Dah la seminggu batuk-batuk. Susah lah nak karok kan.. Gitu. Tapppi kitorang xg karaoke bukan sebab tekak aku. Tidakk. Tekak aku masih sanggup tanggung. Hahaha.

Kitorang g JJ Ipoh, ade 2 tempat karok. 1 kat atas kat tempat bowling, 1 ag dekat may*bank. Mula-mula naik tempat bowling, fuhh, kalo sape-sape yang biasa g, mesti tau lah kan kalo ari sabtu ade sape kat ctu. Ktorang ni dah la sume pompuan, penyegan, malu-malu kucing gitu, jadinya memang xterharung lah kitorang kat budak-budak melepak yang bersepah depan pintu masuk tu. So, turun bawah g kat tempat karok ag 1. Ni privacy memang terbaik ah. Tapppi, mahal! Sekali pakej makan. Aku baru lepas makan kat umah, umi masak bawal masak sweet sour, nak plak aku amik makanan diorang tu. Terkambuslah niat kitorang nak karok ari tu...

Then, tu la yang decide nak g Straw*berry Mom*ent je. Before blah, sempat shoping, gelang (Thanks angah sudi belanja duit kau yang banyak tu) and beg.

Lepas ni tengok gamba je okay? Penat lah nak cite.







done!

chiow~~

07 May 2011

I lost my precious activity

Assalamuaaikum semua :)

First and foremost I would to say HAPPY MOTHER'S DAY to my mom, Puan Muzdalifah Bt Mokhtadi. I love u so much. Thanks for raised me up this big. wee :D Please forgive me for every wrong action i did. Please give me your pleasure.

Rasullullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda:

Keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibubapa manakala kemurkaan Allah terletak pada kemurkaan ibubapa.


Next is I would like to congratulate myself for the good result I got for last semester. I actually expect lower than this. and, tipu lah kalo aku cakap, aku x nak lebih kan. I'm targetting to get back my first semester result before I end my study. Please pray for me people. :) Oh ya, not to forget, my friends who also got good result, CONGRATULATION!! For those who doesn't get the best that they want, try harder next time! You can do it. Fighting!

And now sampai part yang menyedihkan aku, I lost my precious activity. Kehilangan precious activity di sini maksudnya, aku dah hilang aktiviti masa lapang aku yang sangat bermanfaat. Now, I rarely do this. That is, reading books. Before this, bila ade masa lapang, aku akan spend time untuk membaca. x kira lah, majalah, komik, novel, buku motivasi or else, yang penting aku membaca.


okay, gambar ni tipu. Aku xde lah membaca buku bertimbun macam ni. Well, kalo dulu masa zaman sekolah, pergi kursus motivasi ke, kem-kem ke, mesti ade tanya "Ape hobi anda?" Ohhh, dalam buku biodata pun, mesti ade part ni, HOBI : membaca buku. Hah. Dengan penuh bangga ngaku hobi kau membaca buku. Nak nampak bijak lah kononnya. Padahal buku sekolah pon kau xabis baca. Ape dahh. Tapi tu lah, for me, hobi adelah aktiviti masa lapang which is equal to aktiviti yang wat kau happy. Kalo ko nampak aku bergembira je baca buku mana-mana tu, maksudnya aku tengah melakukan hobi aku lah tu. and kalo ko nampak aku ketawa-ketawa baca buku programming tu, tu bukan hobi. Tu aku dah gila. Paham?

Kalo xpaham gak, banyak-banyak lah baca buku. Otak kau dah slow sangat tuh.

So again, I miss a lot my precious hobby tu. Dah lama aku xdapat ngadap buku-buku yang aku minat, dan bergembira mendapat input-input for my daily life. Bukan xde, bukan xmampu nak beli buku. Last week punya pesta buku, bukan aku xpegi, aku pegi doh. Aktiviti tahunan tuh. Wajib pegi walaupun xtau nak beli buku pe. Kalo dulu, pegi beli buku latihan utk upsr, pmr,spm. Skang xde dah. Kan semua kau nak photostat je. Ha, back to cerita. Masa pesta tu, aku beli 6 komik, 2 novel, 1 buku masak [poyo gila, macam masak!] and beberapa buku sejarah islam. Agak banyak kan? Tapi beb, aku nak hadap 1 komik pon 3 hari x abis-abis. Baca je tido. Baca je tgk tv lagi best. Baca je pakwe korea panggil. Ha, cmne tuh?

Sampai satu tahap, aku pegang novel tu macam aku pegang buku pelajaran. Bosah doh.




VS




[xde kaitan dengan life aku. Thanks mr.google]

Aku harap sangat that I can get back that precious thing that I lost. Bila xmembaca, rasa kosong je. Maybe the good thing to start with is by reading al-quran everyday. Let us together.. Hope Allah will give us the strength to fulfill it. InsyaAllah...

till here,
chiow~~

04 May 2011

New lesson!

Hi people.

Semalam I learn something new. Err, not that new sangat lah. Rasanye orang lain dah buat kot. Cuma aku xkesampaian lagi nak apply this new lesson.

The lesson is....bila kau buat salah, sebelum orang lain marah kau, kau marah dulu orang tu. Weird huh? Tapi tu la yang aku baru blaja. Paham sume??

xpaham..?
xtau camne nak tetibe2 marah..?

Hmm, camne eh nak paham kan korang ni.. Haaa, contoh simple nye, kau dah terpecahkan pasu mahal mak kau yang dia bersusah payah beli kan China. Before mak kau jerkah and bebel-bebel kau, kau marah dulu pasu tu, then kau bebel sikit kat mak kau, 'nape letak pasu tu kat situ..orang lalu-lalang mana tak kena langgar..lain kali letak lah tempat lain and blablabla...' Confirm mak kau ilang mood nak bebel kat kau. Cumenye, 5,6 jam lepas tu dia ungkit balik lah kot. Nasib badan masing-masing ahh..Kau pandai pusing, kau selamat lah. wee :D

okay?

xokay gak eh. Lagi 1 contoh.. Ni kes kecurangan. Mase kau tengah dating ngan pakwe kau, hari tu tetibe dia terajin lak nak tengok fon, maka terkantoi lah kau main mesej ngan laki lain. Sah-sah dia ngamuk kan..? So, before dia marah, kau rampas fon, hempas-hempas sikit atas beg then kau marah dia, 'apsal tengok-tengok fon i, dah la amik xbagitau. xde privacy langsung. xcaya i la tu.' then kalo nampak cam dier xcool gak, kau ugut sikit, 'Kalo u sayang i, u jangan percaya ape yang u baca tadi. I bukan ape, xnak u salah paham. Sebab yang mesej laki tu bukan i, tapi si maria kawan baik i tu. Dia lupa delete lah tu semalam.' Tu dia, sampai kawan baik kena. Then,nak xnak laki tu kena beralah lah sikit, sayang awek la kata kan. Kalo dia xnak gak, kau nangis je. Abis cite. Tapi ni leh apply kat pakwe-pakwe yang cool je. Kalo kaki pukul ke, mafia ke, penyimpan hasad dengki yang banyak ke, baik jangan cuba lah. Kes naya je korang. Ade yang kena simbah asid gak kang.

Sudah. Tolonglah paham this time. ponat eden nak pikir contoh nye doh. Tapi tu la, mende ni kau buleh apply if kau nak buang rasa bersalah kat si mangsa. Tu je. Tapi xbaik lah. Kita hidup ni banyak wat silap, so jujur dan mengaku lah kesilapan.. Xsusah pon. Mintak maaf and terangkan perkara sebenar. Senang kan?

till then
chiow~

01 May 2011

my new baby..

Baby, baby, baby oohhh. Like baby, baby, baby ooohhh. Stop! Aku bukan cakap pasal new version of lagu baby tu ke hape. Ni hal lain okay? Xde kaitan langsung ngan si bibir tu. Haish..

Mula-mula aku ingat xnak share story about my new baby ni sebab takut orang cakap aku bongkak, berlagak, menunjuk, membangga, and segala yang negatif tu la. Tapi sampai bila kan aku nak simpan je sorang-sorang. Langsung xbest okay. Xmenjana minda langsung.

Baby ni bukan baru 5,10 hari ngan aku, tapi dah lama dah diambil oleh parents tercinta. almost a month kot.. Tapi betul-betul aku ngn dia baru 2minggu gitu. i love u baby! Wah. Gitu.

Well, nak masuk ngan dia at first memang susah lah. Nak kene study banyak coz nak dapatkan tips berguna nak tackle dia. Susah woo.. So korang kalo ade pape tips cmne nak dekatkan diri ngan baby ni, share-share lah jugak.

So far, aku tahu pasal dia sikit-sikit je. I have to learn a loo0ot to become the best and professional baby-sitter. Sebabnya, aku ade gak plan nak bukak my own nursery kalo ade rezeki lebih kan..

Disebabkan aku xkenal banyak lagi pasal baby ni, aku xdapat cite banyak sangat. Tapi insyaAllah dari masa ke semasa aku akan share lagi pasal dia. okay semua??


p/s: baby->canon 550d, baby-sitter->photographer, nursery->studio.


Tadaaa.!!


chiow~~