09 October 2010

title : DIET!

Salam,
wah post diet gitu. i'm currently on diet, tapi xgila-gila sangat kot. buat yang terdaya dulu. janji penyakit x datang. frankly speak, saya memang mahu kurus! HAHA. sila jangan gelak bila seorang budak gemuk ni cakap cmtu (saya sendiri gelak xpe). walaupun maybe korang dah selalu dengar, selagi xkurus, korang hadap jela ehh. well, dikeheningan malam yang semua roomate saya ni masuk segar-bugar lagi mata, saya yang tengah melayan perasaan ni pon google lah pasal diet. and this is one of the result.

DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘A’ [ Ya, saya darah A, ikut ayah ]

Dr. Peter J.D´Adamo dalam bukunya menyarankan pemilik jenis darah A mengambil diet vegetarian dengan pengambilan makanan yang mengandungi lektin yang sedikit. Ini kerana jika kandungan lektin diambil dalam kuantiti yang banyak akan mengakibatkan masalah perut. Menurut beliau lagi, golongan individu yang memiliki jenis darah A menghasilkan kandungan lendir lebih banyak berbanding jenis darah lain. Keadaan ini menimbulkan risiko terhadap jenis penyakit jenis alahan seperti asma, infeksi telinga dan gangguan pada saluran pernafasan.

Selain itu sumber makanan berasaskan haiwan seperti ikan dan ayam boleh diambil tetapi dalam kuantiti yang terbatas. Individu dengan jenis darah ini juga dianjurkan mengambil susu yang telah melalui proses penapaian seperti susu masam, krim tanpa lemak, keju alami, telur dari jenis organik atau ayam kampung (dalam jumlah terbatas), lemak (dalam jumlah terbatas, kekacang dan bijirin dan susu kacang soya. Individu darah jenis ini perlu mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan dalam kuantiti yang banyak.

Makanan yang harus dihindarkan adalah hidangan laut berwarna putih seperti ikan siakap putih, cumi-cumi, daging lembu, daging salai, susu, keju hasil olahan industri, kacang merah, roti, kuih-muih, kek, kentang, mangga, betik, jeruk, pisang, minyak jagung dan minyak kacang tanah.

Ciri khas individu jenis darah A:

• Memiliki sistem pencernaan yang sensitif
• Perlu menghindari makanan yang daripada produk susu dan daging
• Dianjurkan menjadi vegetarian atau mengambil makanan berkadar karbohidrat tinggi, namun rendah lemak
• Mengurangkan stres dengan bermeditasi, atau berolahraga
• Cukup beristirehat

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan : Air putih dicampur jus limau nipis dan oat
Snek: Jus anggur / kopi
Makan Tengah Hari: Salad dan roti gandum satu potong serta teh herba
Snek: Kuih beras dua potong dan teh hijau
Makan Malam : Pasta tanpa daging campur brokoli, yoghurt dan teh herba


more detail untuk other blood type, tengok di sini.

itu saja

chiow~~

04 October 2010

berlapang dada

salam yols.

ntah kenapa tetiba terkeluar title tu. berlapang dada. ya. baru lepas im kat Fb dengan new friends, i guess (walaupun dah lama ktorg ni friend dalam fb tu). kisahnya, aku add dier sebab nak tahu life dier sikit, sebab she might have something that i dunno yang mengkaitkan ktorg. at first, aku xhappy pon dier im aku, tapi bila dah sembang-sembang, she's great! i just love her. (not in lesbo meaning okeh) hope we chat again. i want to hear more from u. jadinya, in the middle of our conversation aku dah berlapang dada, dah abis sembang pon, aku happy lagi.

kalo xpaham gak ape yang aku cuba sampaikan, korang pon buleh im aku. :)

satu kisah lagi, last weekend pergi i-city with my dear friends, syiba, mira, ama and akmal. walaupun maybe ade salah faham, tapinya masing-masing berlapang dada. jadinya semua happy.




dah itu saja. nak siap pergi kelas

chiow~~