26 September 2010

raya, raya, raya!

Salam..

Masih dalam mood beraya jadi, SELAMAT HARI RAYA =)

Sorry to dear friends yang aku xdapat nak attend open house korang.. bukan xnak, just xde transport. Kalo aku nak menyewa sorang-sorang xke naya drive tengah kl sorang. hush2.

Well, agak lama xupdate. Last week, laptop problem. So online dekat lab or pinjam laptop roomate terchenta, annis nusyaiba. hehe. Ari jumaat baru dapat balik.

erk, ok tu semua alasan nak pertahankan diri nape xupdate. huhu. agak malas sebenarnya. Niat dihati nak upload gambar raya bersama keluarga terchenta, tapi dah laptop problem since kat umah, kerja-kerja meng'copy' terhenti begitu saja. sad :(

so, agak2 nak tengok gambar raya, tengok kat sini je. ini je yang sempat diupload dari laptop ayah hari tuh.. nak tunggu aku upload kat blog nih, entah bila2, xpon never! hahahahaha.

ok lah till then

chow~~~

07 September 2010

Ramadhan pergi, Syawal mari

Salam.

Before start, i would like to wish my father since today is his birthday.

[sedap bukan? err, tidak. ini bukan kek untuk ayah c: ]

err, how old are u dad?
what? 47?
nahhh, you can' t be that old.

For your information, my father is one of the greatest father in this world who had raise me up, healthy and blissful. Ayah sangat sabar layan karenah, perangai anak dara dier yang seorang nih. Bak kata orang, kalo anak tunggal, semua dapat. Tapi jangan xtau, ayah bukan lah seorang ayah yang simply give me everything. Kalo nak sesuatu biar bertempat. Xperlu, xyah nak ngada beli. Tapi saya masih berpuas hati ada ayah sebegitu. moderate. xlebih, xkurang. Cukup makan pakai. Saya gembira sangat. dear readers, jangan jeles oke? =) Ayah-ayah awak semua pon great gak. cuma ayah saya lagi great. hahaha.
Jadi, selamat hari jadi ayah...! Semoga dipanjangkan umor, murah rezeki.

---------------------------------------

Baik lah, now kita fokus untuk satu bulan mulia yang bakal kita tinggalkan. Hari ni, hari ke-28 puasa. Alhamdulillah, puasa penuh. (ayat xsedar diri) haha. oke2, mana ade pompuan yang puas penuh. Allah dah bagi cuti setiap bulan. tapi kira oke lah, selain dari yang Allah bagi cuti tu, saya still puasa penuh eh.

So, dah nak abis ramadhan ni, ade wat checklist diri sendiri x? cukup amalan?
  • terawih cukup?
  • ngaji khatam?
  • ade sedekah?
  • banyak zikir?
Me myself pon xde lah abis wat semua tuh. terawih tenggelam timbul gak. mane idak nya, makan buka pon dah sampai kul bape. lagi2 kalo kat UIA tuhh. hesh, sembang ngan ama & syiba mmg xpenah abis. ngaji kat umah ni je yang konsisten. yang lain2 tu biar saya ngan Allah je tahu. =)

Syawal sudah mari.

checklist pon kena ade,
  • baju raya?
  • tudung?
  • kasut raya?
  • kuih raya?
  • segala2nya pasal raya
yang point akhir sekali, memang nak gelak. you guys just imagine, bila beli je pape barang regarding raya, semua ade nama raya. Brooch raya, spec raya, langsir raya, karpet raya. Abis tu ape, kalo dah abis raya, buang semua? yelah kan, dah xraya. hahahahaha...

For me and family, kitorang raya simple. xyah kecoh nak tukar semua. setakat ade baju raya tu kira dah sah lah. yang lain, tambah sikit2 je. biar simple, asal hati gumbira. jangan ade plak yang korang2 kat luar tu, masa raya, dok kira duit bayar hutang sana sini. hesh. nak beraya pon xsakan. oke lah. mau tolong ibunda terchenta masak buka.


selamat berbuka =)

itu saja.

chiow~~