07 July 2010

seperti dijanjikan. baik korang baca

hai yols.
hari ini mungkin bukan hari bahagia untuk aku bergembira nak bercerita kat sini. tapi since aku dah janji nk bercerita sebelum ni, so, haruslah tepati kan.? motif post ini because sebelum ni ramai sangat tanya, "nani ape cte kat mekah? seronok?" dan macam2 lagi lah soalannya. mungkin sebab aku xupdate cerita kat sini and xupload pape gambar mase umrah kat FB. sori lah. xsempat aka malas sgt. fyi, gambar sepanjang umrah tu lebih 200 keping. so, penat lah nk tunggu upload tu. jadi hari ini, aku share lah serba sedikit (post ini mungkin panjang. sila amik pape makanan kat dapur and pegi toilet buang ape yang perlu di buang sekarang supaya tiada gangguan di kemudian :] )

umrah 9 - 20 june 2010




[ ayah with pakcik najib yang iringi kitorg dari ipoh-klia ]

[ be seated with fatin and kak nurul ]

[ sila dengar arahan dari pramugari ]

the flight takes 8 hours plus. delay sikit. oh ya, lupe bgtau. our flight was straight away to madinah airport. basically, only saudi arabian airlines are allowed to landing there.







[ line up for immigration ]

sesampai di sana, its big shock. y? dalam airplane, agak lah sejuk. and berdiri je depan pintu airplane tu, huargghh, panas. but xsama panas macam kat malaysia. sebab dier panas, tapi berangin. nak tengok berpeluh2 duduk bawah matahari macam kat malaysia, susah sikit la kot.


[ masjid nabawi ]

masa kitorg sampai hotel, orang len baru habis solat isya. so, kitorg solat kat bilek. then straight away datang masjid untuk melawat makam rasulullah

next2 picture was during the ziarah...


[ masjid quba ]
i'm not sure its a hadith or what, but it is said that, for those who come to this mosque with ablution and perform 'solat sunat', it was equal to one umrah.


[ di sekitar jabal uhud ]
belakang kitorg tu jabal ar-rumah. tempat pasukan memanah mase perang uhud


[ ladang kurma ]


[ masjid qiblatain ]

di madinah hanya 4 hari. 1hari dah tolak masa kitorg sampai. another 1 day mse nak bertolak g mekah. 1 hari dah berziarah. 1 hari lagi pergi shoping sket. sekajap sangat rasanye di madinah tu.

[ in front of the hotel, hotel al-dar. فندق الدار ]

[ di kawasan lapangan masjid nabawi ]

[ shopping ]

[ our pathway from hotel to masjid. almost 1 km ]
bangunan yang kelihatan tu bukan kawasan masjid ye. harap maklum. tu still in progress nak wat kedai.

[ perkuburan baqi' ]
ayah je yang pegi sebab masa tu aku n umi ziarah wida' (ziarah selamat tinggal) di makam rasulullah. ramai gila manusia di kawasan raudah (tempat makbul doa..insyaAllah) tu.


[ waiting for bus to mecca ]


bila tengok gambar atas ni, aku mesti nak gelak. kisahnya, aku n umi nak tangkap gambar. suddenly, this woman hulurkan fon dier. aku bajet dier nak suh tangkap kan gambar. aku pon suh la dier pose, tp dier tarik aku n umi. baru lah faham rupenya dier nak tangkap gamba ngan kitorg. wawawawa.

again..( mecca was full of story. macam2 perangai ) yang ini kisah disubuh hari. masa kuar masjid, kitorg notice this woman yang sangat hebat junjung botol di kepala ( org len ade wat gak, tp biasanya base brg yg diorg junjung besar. yg ni kecik ) . so, ape lagi kitorg follow dekat lah ngn makcik ni semata-mata nak amik gambar. rupenye, bukan kitorg je yang poyo. ade la lagi 2,3 kamera yang kelam kabut candid gamba makcik nih. hahahahahaha :))

[nak pegi ziarah and niat umrah. nampak ceria bukan? ]

[ kemudian dah sarung kepala. driver smoking dalam bus. padah dok depan ]
fyi, kat mekah, rakyatnya sepatutnya xleh merokok. sebab tu this driver merokok dalam bus. perokok tegar tuh. hesh.

pesanan penaja: SILA JAGA KESIHATAN. Jangan merokok.


[ ziarah kat gua thur ]

[ sila klik untuk enlarge supaya lebih kelihatan sikit orang yang mendaki gua tu ]

[ jabal rahmah]

[ lihat betapa gigihnye diorg berniaga. kita tgh minum pon dier promote ]

di jabal rahmah ni, agak menakutkan sikit. sebabnya, sesampai je kitorg di sana, sikit punya ramai orang2 yang wat business yang naik2 unta tunggu depan pintu bus. sampai 1 tahap, kitorg xnak turun. waa.. takut oh. diorg ikut je kita. kne tahan lah sikit.

[ miqat umrah di ja'aranah]

[ muka keletihan lepas selesai umrah]

[ pintu king abdul aziz ]
actually ni pintu masa haji 2002 dulu. saja pegi tengok balik. masa umrah ni kitorang masuk ikut pintu dekat marwah. gambar ni masa lepas umrah tadi (gambar atas tadi). kitorg tawaf before zohor and saie after zohor. malas nak balik bilik sebab penat nak datang balik masa asar. jadinya, kitorg stay je area masjid, jalan2 tunggu waktu asar.



[ ziarah ke muzium 2 masjid , masjidil haram and masjid nabawi ]

[ ladang unta ]
muka memang xleh blah. tahan bau beb. hahaha. masa ni orang tengah kecoh2 beli susu unta. mula kitorg xnak beli, tapi kalo bukan time tu ntah bila lagi nak rasa, tul x? so beli 1 botol, ayah seteguk, aku seteguk. lepas tu minum mineral. xtahan beb. fresh gle!!! selebihnya umi yang minum. diceritakan oleh ustaz yang bawak ktorg, susu unta ni leh lancar kan penghadaman. =))

actually, ktorg kne batal lawatan ke ladang unta ni. sebab a day before, ade 2 org rakyat malaysia meninggal kena langgar bas. yelah kan, bas men aprking je mana2. xprasan kah tu. kalo ikut polis xbagi singgah la,suh tengok dari jauh je. tapi tgk ade je orang singgah. so, ktorg singgah je la..


[ hotel kat mekah, hotel muhajirin al-ghaza ]



[ ice-cream moment ]
perlu ke? hahaha. aiskrim ni ktorg memang selalu beli. almost every 2 days kot. tapi waktu gambar2 ni di ambil, aku share ngan umi. sebabnya, masa ni aku dah batuk xhengat, tambah demam2 lagi. tapi esoknya dah nak balik malaysia, aku makan lah sikit. nanti kempunan.

[ masa tawaf wida' (tawaf selamat tinggal) ]
again, tawaf di tengah ari rembang. kesabaran memang high level lahh. kalo kat malaysia ni belum tentu nak jalan tengah panas.

[masjid terapung di jeddah ]
ktorg pny flight pukul 12 malam (waktu jeddah). ktorg kuar dari mekah lepas settle tawaf, makan, angakt beg. lepas tu ktorg dibawa jalan2 kat jeddah. nak masuk maghrib tu ktorg singgah solat jama' maghrib isya sini. and picnic makan malam terus. best! =)

[ ahli rombongan ]

lepas selesai solat and makan, trus gerak pegi airport. masa tu sebenarnya dah penat. tapi kuatkan semangat. flight pulak delay dekat sejam. since masa tu pon dah tengah malam, maka ramai lah yang dah nganga mulut tidur. exception for me. aku xtdo ok. dok wat prangai kat airport tu smpi air tumpah2 kat baju. waaaahh, selekeh.

[ my breakfast ]
haa, ni nak cte bab makan. cuba korang bayangkan, ktorg naik airplane masa tu dah kul 1 lebey nak kul 2. time tido sesangat lah tu. tengah sume syok2 tido, crew2 aka FA tu ajak makan lah pulak. nak xnak bangun jugak lahh. mencekik then sume tido balik. makan nasi lak tuh. gila betul ajak orang makan tengah2 malam tu. masa tu sunyii je airplane sebab sume dah gila exhausted. oh ya, dalam flight tu almost 600++ penumpang lah. kapal besar kann.. lepas 5,6 jam tu baru cam dah bising2 sket sebab orang dah bangun pagi and breakfast! =) sangat lapa. hehe.

[ harus lah posing ngan selimut ]

dalam pukul 2 (waktu malaysia) ktorg sampai malaysia. yeay! erk,nak tngu beg 1 hal lagi. huh.

[muka bosan :P ]

itu saja kisah umrah ku! aha, lega dah abis.

hope to come again, insyaAllah =)
p/s: ayah ckp nxt time, dtg ngn suami pulak ye.




chiow ~~

p/s: nnt post len pasal girlfriends pulak

4 comments:

♥syiba♥ said...

wahhhh...syoknye...umm..yang pic ko suh enlarge tu xsangke la ade org tgh pnjt..aku igt warne putih tuh warne pasir die..weeee~suka la!!=)

Kebaikan said...

apesal x panjat bukit tuh?
kurus sket..negehehe

Ayn Nur Azhana said...

emm ayn xnmpk pn ade org pnjat?? huhu..

nanie aziz said...

syiba: haha. mata yg tepat!
k.lah: kau panjat dlu. kalo kau kurus, bru aku ikut

ayn: sila lebih fokus. haha. tanya syiba.