27 February 2010

ikan siakap sweet sour =]

walaweh. sedap oh siakap sweet sour umi. terliur aku teringat kalo kat gombak. so, pagi tadi dengan semangatnye teman umi gi pasar. beli semua barang-barang. biasanye kalo masak sweet sour, umi masak tomyam sekali. wahhhhh.. sangat sedap :)

gambar hidangan lunch tadi xsempat tangkap. sebab sangat lapar. jadinya kalo anda ynag membaca ni terliur, sila masak sendiri ye.

walaupon saya balik umah ni dengan tujuan nak jumpe umi dan rindu akan bilik terchenta, tapi sayang sekali bila habit berjalan-jalan on weekend tak buleh dibuang. so, pagi tadi lepas g pasar,saya ajak umi ayah jalan jalan. and malam ni kalau tak hujan, ingat nak pergi gerbang malam yang fofular kat pekan ipoh ni. hmm. kalo nak jumpe jom lah skali ke sana.

itu saja.
chiow~~

20 February 2010

Driver yang macho! ;)

i'm just coming back from pudu. semalam mira bagi idea pegi jalan sorang sorang. so hari ni saya try lahh. hehe. bukan susah pon jalan sorang sorang. just boring je. plus duit pon tade. kalo ade leh gak shoping ke hape. lagi 1 saya cepat boring. so bile kena tunggu bas yang jalan macam siput, nyampah oke.

lepas beli tiket ingat nak g jalan pasar seni. tapi malas pulak. so terus amik LRT g KLCC. nak bank in duit topup. aten suda bising. padahal baru sehari tade. ngade-ngade tul. dah sampai KLCC ntah nape teringin kek chocolates indulgence kat secret. so, daripada nanti saya teringin je, saya terus tapau bawak balik uia. mesti pelik kan nape xmakan je sane. saya dah belajar banyak ngan seha. dier cakap,kalo setakat nak makan kek je, baik bungkus. makan kat sana kena service charge pulak. hehehe. langkah penjimatan.

[yummy :D]

ha, punya panjang cerita. sebenarnya, yang semangat sangat saya update ni sebab nak cerita pasal driver rapidkl yang macho tadi. erk,sebelum berlaku kekeliruan, lelaki itu macho ye,bukan hensem(melampau ke?) today, for the first time i met with young driver. he might be around the age of 24 or 25. muda bukan? masa tunggu bas tu nampak lah dier dok melepak ngan another driver. xsangka lak naik ngan dier. hahaha.

so dah naik bas tu, i choose to seat in front.(agak gatal disitu. haha) i dunno why i'm so attracted to see how he's driving the bus. tak yakin mungkin. hahahaha. sian kau. to sum up, saya selamat sampai uia. :P ape yang saya suka, dier bawak laju..! cepat sampai bilek.

hmm. macho dalam situasi ini: dier memakai shade. itu agak macho untuk driver muda yang hanya bawak bus rapid. hahaha.

oke let's make things right. jangan salah paham. saya sebenarnya suka sebab saya sangat bangga bila ade jugak anak muda yang nak jadi driver kenderaan awam. because usually the old one je yang keje and yang muda jadi penganggur, dok tepi jalan main gitar kacau anak dara orang. mereka sangat annoying oke. jadinye, saya menyeru semua penganggur penganggur kat luar sana, carilah setiap rezeki yang dah sedia ada untuk anda dimuka bumi ni. jangan terlampau memilih sebab kadang kadang kita akan terlepas pandang perkara-perkara yang baik untuk kita.

p/s: my friends always said that i'm like an old lady when i speak.
cnth: maen cafe world kat FB, saya ckp, "jap aku nak angkat makanan. nanti hangus. penat aku masak." then diorg akan ckp,"kau ni mcm org tua lahhhh."

anda bersetuju? :P

itu saja
chiow~~

19 February 2010

out-dated post : tragis

"bila ku sedari diri disayangi, langkah kaki ini semakin berani. bila terkeliru ku ucap namamu...."(huh.tak sempat lah nak kejar lagu tuh).

currently listening to lagu pe tah. balik dari test lab database tadi, my rummie, shila dah seap seap pasang lagu kat lappy dier.pastu menghilang. seapkan assignment programming kat bilek tirah ramzi mungkin. hmm.

sebenarnya banyak cerita nak bagitau. yelah lame tak ber'blog'ing akibat kekangan masa kerana sibuk menyiapkan assignment and preparation for presentation.
anyway, where to start?

ha. cerita ni mungkin dah busuk(sila baca perkataan tu dengan gaya yang saya selalu buat. ala2 sangat busuk gitu) Last 2 weeks,5th feb ICTSS ade wat satu activity kat sekolah, SMK Sg Pusu. so, nak dijadikan cerita kitorg supposely kena gather kat depan KICT Building pukul 7.15. (untuk pengetahuan semua, saya sangat lah susah untuk bersiap di pagi hari sebegitu.arghh stress sikit disitu) tapi disebabkan masa interview dulu saya sudah janji untuk bagi full committment,so, nak xnak kena korban jugak. wah wah. hmm padan muka kau mengampu lagi masa interview.


oke, 7.25 saya baru nak gerak dari bilek. hahaha. sudah lambat..! footstep yang saya amik memang tahap LRT dari terminal putra g JJ wangsa maju lah. eh eh. ade kaitan ke? (LRT pon slow gak oke) back to story. so, dah jalan tak beragak lajunya tu tetibe ntah camne buleh plak melutut depan KICT Building tu (konon cinta sangat ICT) nasib lah 2orang sister je yang nampak. dalam hati mase tu, "xpe,aku sure xjumpe diorg.uia besar" tuptup sorang sis tu join skali activity ktorg as one of trainer. "ya allah,malunye. mne aku nak letak muke ni". memang sah lah saya tengok je muka sis tu. kot kot lah dier nak gelak. tapi hati dier sangat mulia. dier wat xtau je.

bile dah gerak sekolah tu, lutut memang sakit lah. tapi xsampai lak effort saya nak tengok ape dah jadi. saya wat CUUUNN je. hehehe. then bile balik UIA,rupenya dah calar balar, berdarah sedikit lutut ku. hosh. mula gelabah. amik mase seminggu lebih nak recover.

p/s: turun duit hantaran sian kat ayah umi. hahahahaha.

kisah lutut tu tak abis kat situ. last weekend,14th feb mase ngan ayah umi, once again jatuh kat monorail titiwangsa. hosh. lopak punya pasal lah. halang jalan je. ni sebenarnya lagi malu. ramai orang. tapi dah masa tu ngan ayah umi, so diorg tolong cover. hahaha. baru luka yang hari tu nak recover, dah kena robek balik. whuaaa.. :( kali ni berdarah sampai kat seluar. yang pasti saya wat CCUUUN jugak. umi je muka risau. "saya kuat lah umi. saya buleh bawak umi ayah jalan jauh lagi. kan kan?" hmm.

saya xtau kenapa, tapi lately my mind kadang2 macam tade kat tempat yang saya tengah berdiri. lebih kurang macam banyak sangat berfikir. sampai fokus hilang. adakah kerna assignment yang banyak? huh. tangguh kerja, tu yang pasti. pastu dapat due date dekat2, mula lah gelabah.



next story.
title: desicion making (wah wah. dah macam topic dalam management)

seperti yang anda semua tahu, saya sangat lemah dalam desicion making ni. as usual,i'm always in dilemma, but i hardly make a choice. kalau buleh nak orang tolong decide kan even nak angkat tangan kanan ke tangan kiri.(teruk kan?) hahaha. huh. poor me. ceritanya, last week ayah umi keep asking me whether i want to follow them for umrah during school break on june or not. of course i do! mana buleh kena tinggal. but, i have to make a choice 1.follow them doing umrah 2. do my short sem. oke, mungkin anda terfikir. ape susah. kau amik short sem, then pegi umrah. oh my.. seronoknya kalau semudah itu.

masalahnya, if saya amik short sem, the last 2week before end of the semester adalah hari saya bertolak ke mekah. fyi, last 2 week tu adalah, 1 week class (very important.lecturer give last input) and 1 week final exam. lepas tu cuti. jadinya, saya xleh lah nak tangguh exam. hmm. last last mase jumpe umi ayah weekend hari tu, i decided to follow them after long discussion. ayah cakap,"lepas ni xtau bile lagi nak pegi sebab dah pegi tahun ni. nanie pon entah entah lepas ni pergi nagn suami mak ayah mertua." hahahaha.

yelah ayah. nak bawak umi ayah sekali buleh? :) xpenah gi travel jauh2 without both u lah. ha,tapi nanti kalau saya dah baaaaaaaaannnnyyakkkk duit(bilekah tu?), i plan to bring both them again to mekah. and that time, i'll pay for all. (doa doa kan ye saya jadi kaya. niat iklas ni :] ) semalam ayah ckp, he already registered my name. so, no more changes. fyi,saya sudah mula berangan susasana mekah. seriously,saya jadi rindu nak pergi mekah like old days.

oh ya, to anda semua, no worries. rasenya takde lah perubahan drastik. insyaAllah, i'm still nanie that u know before.bukan pe,ade anda anda yang cakap,"kau lepas ni mesti lain kan?". hmm. ntah lah korg, lain cmne tu? i'm just trying to be myself. kalo perubahan ke arah baik, bukan bagus ke? erk, ade ke perubahan buruk lepas pegi mekah? kita manusia kena sentiasa improve diri masing-masing. there's nobody else to change us, except ourselves. so, kalau saya berubah,korang pon same lah ye ikut saya? oh ya,if ade nak pesan pape,just drop comment ye.



ouh. it's already time! i need to go sleep now. i got replacement class tomorrow at 8.30am. so, if i didn't go to sleep now, nampaknya susah bangun tidur!!!
banyak lagi nak cerita ni. tapi masa cepat sangat. maybe my next post. saya akan cerita dari masa ke semasa.



till we meet again.
chiow~~


p/s: post ini ditulis malam tadi. :) so tak perlu terlampau pelik dengan sebarang situasi yang berlaku. tengah tengah writing tetiba ngantuk yang sesangat & internet lak yang slow cam hape je.