29 January 2010

Dating Tips: 10 Signs He's Not the One

Tadi masa bukak yahoo, tetiba nampak topik ni yang telah menarik minat diri ini untuk membaca.
---------------------------------------------

Some people say they "just knew" that they were dating their future spouse. But what about the rest of us? What happens when you're not sure if he's "the one"? If you're considering long-term commitment or marriage, it's time to ask yourself some tough questions. Below, 10 signs that may indicate he's not for you.
  1. You have a list of things he needs to stop doing/saying/wearing if he wants your relationship to work. If you're fixating on his flaws, he's either not the one you want or you're not ready for a serious relationship. Cutting him loose allows you time to grow and gives you the opportunity to meet a guy whose flaws you can embrace -- or at least accept
  2. You don't trust him. A small dose of jealousy can be healthy, but if you're hacking into his email account, and going berserk when he goes out without you, something's wrong. If there's something about him that truly warrants your distrust, then perhaps he's not the right one for you.
  3. You avoid conflict at any cost. Fighting is healthy. And, when done right (in the non-accusatory, rational sort of way), it can be a great way to air grievances, fix problems in your relationship, and come to a deeper understanding of each other. Ignoring problems is not the same as having no problems at all... even if it looks that way.
  4. When you're sad, you don't turn to him for comfort. When you're a giant ball of tears and snot, do you lock yourself into the bathroom so he can't see you at your worst? If you're worried about scaring him away, one of you isn't ready for total commitment. Mr. Right should make you smile through your tears and be a calming, not stressful, presence.
  5. One of you is struggling with an addiction. He's sweet. He's exciting. He loves you very much. But he loves his alcohol habit or his weekly gambling fix more. Don't fool yourself into thinking that you can change him or that your relationship will be strong enough to withstand the heartache that addiction will inevitably bring. An addict may be able to change, but he'll do so on his own terms.
  6. You can't really imagine him as the father of your children. Ask yourself: Would he make a great parent? Is he financially responsible? Would he be an equal partner in your future together? If you have doubts, he's probably not the one.
  7. Your long-term, non-negotiable goals in life are incompatible. You want kids; he doesn't. He lives in the country and doesn't want to move; you can't imagine ever leaving the city. Superficial differences can be overcome, but differences in basic values are harder to smooth over. Ask yourself: "Would I be willing to compromise on this?" If the answer is absolutely not, you may not be right for each other.
  8. You don't respect each other. He puts you down in front of your friends and complains about you to his parents. You roll your eyes when he talks because there's just something about him that embarrasses you. A relationship without respect can't sustain itself.
  9. You're not attracted to him. Physical intimacy is a hugely important component of a romantic relationship. If he doesn't do it for you, he's probably not your best long-term match.
  10. On paper he seems great, but you have this strange feeling... Don't ignore your gut. You may get along on a superficial level, but if your instincts are telling you he's not the one for you, listen. That little voice inside your head does not lie.

just to share. =)
so,renung renung kan dan selamat beramal.

chiow~~


28 January 2010

yeah! menang 1juta..!

tiiiippuuuuuuuu je! okeh saya bosan. buat keje sikit. bosan banyak. ehem. morning yals!ini post terpendek saya.

saya sayang kamu semua. muuuuuaaahkkss :o

27 January 2010

saya = businesswoman ?

dari title tu musti anda dah dapat agak entri saya pasal ape. yea. saya tringin untuk menjadi businesswoman yang sangat berjaya. saya mahu kaya. saya mahu senangkan hidup umi ayah. kalo buleh saya mahu diorang rehat dirumah. dan travel all over the world tanpa fikirkan duit yang bakal keluar. saya mungkin mahu kaya macam oprah winfrey. dier kaya. suke bantu orang. saya pon mahu macam tu. tapi i'll focus only for muslim lahh..kita kan bersaudara.

cerita pasal business. what kind of biz that i've been dreaming?

saya tak tahu kenapa..tapi saya teringin untuk bukak cafe. tapi bukan cyber cafe (walaupun saya budak ict) sebab saya tak mahu menanggung beban apabila budak2 yang masuk tu wat mende tak sepatutnya terhadap itu net. hohoho. apa yang saya menginginkan ialah cafe menjual ice cream and cakes. ciri-ciri: secret recipe + baskin robbins. huargh. seronoknya kalo setiap orang yang datang akan keluar dengan ceria (terutama kalo yang masuk dengan muka macam cipanzi). yang pasti saya akan provide internet for free. jadi anda buleh lepak selama mungkin(tapi sedar-sedar diri lah.beragak sket). saya lebihkan konsep lepak! aha. baru teringat. satu mende yang mungkin kat cafe lain tade. saya akan provide surau jugak. lepak,lepak jugak. tuhan jangan lupa. hmmm. =) saya mahukan cafe yang exclusive. tapi harga di cafe saya seharusnya berpatutan lah. tak mahal. tak murah. (adik2 skolah tu rasenye mampu lagi kot).






wah. bestnye kalo ade cafe besar besar macam gamba kat atas tuh. kekangan yang bakal dihadapi: orang dengki dengan biz kita. huh. aku tak sanggup lah kene 'hantar' itu ini. so cita cita untuk ada cafe ni still on hold.

okeh. tarik nafas..lepas..huh. penat oke menaip.

actually before this saya tringin untuk ade sebuah boutique. bukan yang cikai punya. saya mahukan ini juga exclusive. hehe. pakaian2 disitu semestinya yang taste saya. harga juga hendaklah berpatutan juga. kalo tak nanti siapa nak datang kedai saya. ye x?

aku tak kira, nak letak gamba jugak! =D

tapi bila fikir fikir balik, kalo aku bukak kedai runcit pon oke gak kan. kan kan?

ade kedai runcit pon bagus sebenarnya. lagi lagi kalau dalam lingkungan kejiranan yang semua penduduknye 'meriah'. kalo kat kampung, aku bet lah. sure satu kampung kenal aku oh. and aku jugak akan kenal orang2 kampung yang datang. also, i'll get to know cerita anak anak diorang yang dok bandar tuh. semua mesti nak angkat anak sendiri. huh.

---------------------------------------------------------

nur hanani, anda hanya buleh mencapai cita cita menjadi busineewoman berjaya, kalo anda tak malas macam ini budak..

kelihatan agak pemalas disitu.

pape pon i've to grab my scroll first okeh walau dalam ape bidang sekalipon. saya mestilah grad dengan jaya nya! =)



baiklah. itu saja untuk kali ini.

chiow~~

13 January 2010

first post in 2010 @ kenali saya

hello peeps. meet again after 20 days from my last post. bukan nak poyo, tapi i really dun have time for blogging. cos i'm bz facebook. yeah. untuk menulis blog di hari lain lain, tetibe emosi berkadar sangat lah malas.

dan untuk minggu ni pulak, tersangat lah bz dengan mid sem exam. eh jap jap. waktu tade exam malas blogging, apsal time bz exam rajin pulak..? hmm. xtau. ade sape2 buleh jawab?
pape lah.

note untuk seseorang yang membaca blog saya:
tq sebab sudi baca blog saya. sory sebab nama anda tak dapat diwujudkan disini. u r so private. hahaha. keep on reading my blog. it's not that interesting or fun, but anda akan lebih mengenali saya disini. untuk membalas jasa anda membaca disini, this entry, saya lebih kan input tentang diri saya. okeh? =)

p/s: anda dalam cerita saya dibawah tidak merujuk kepada sesiapa. sila jangan makan cili banyak banyak.


info yang dilistkan tidak mengikut turutan mahupun keutamaan. it based on ape yang terlintas di kepala saya..
  • perkara paling penting. saya tidak suka ditengking. kiranya bercakap dalam tona suara sangat lah tinggi. melawak takpe. tapi beragak lah. orang kata kalo orang bersuara kuat tu, telinga dier yang kureng. so tolong jangan bawa saya dalam masalah pendengaran anda. kerana saya juga mungkin ade masalah itu malahan mungking lagi teruk yang tak mampu saya selesaikan.

  • saya tidaklah terlalu sensitif. senang cerita tak sensitif pon.tapi kalo saya terasa tuh maksudnya perlakuan/ayat anda sungguh teruk. eh,takyah rase bersalah sangat. cuma anda perlu sedar diri. ingat, sedar diri.

  • tolong jangan bagi saya marah. sebab bila terlalu marah, kadar degupan jantung saya laju/meningkat. ini membawa kepada emosi yang sangat tidak dapat dikawal lalu peratusan untuk saya menangis sangatlah tinggi. ish3. kesian bukan. jadi tolong jangan bagi saya marah. saya sendiri tak suka untuk menangis dihadapan orang..! rupa saya dikala itu berkadar sangat lah hodoh.

  • saya tidak pandai pujuk orang. yeah. walaupun masa sekolah rendah saya sentiasa dapat A (dalam borang penilaian individu) untuk kemahiran memujuk, tapi saya tak reti sebenarnya. saya akan memilih untuk membiarkan anda tenang sendiri. and apabila sudah sedia, sila datang sendiri kepada saya ye.

  • saya juga tidak perlu dipujuk sangat. cuma biarkan saya sendirian. biar saya settle down sendiri. nanti saya akan datang kepada anda. tapi, bergantung kepada tahap ego saya. (ego tinggi=aku tak pergi kat kau) aha. tapi juga, saya masih appreciate dengan anda2 yang berusaha untuk memujuk saya kalo saya merajuk. saya rasa dihagai. wawawawa. :P

  • saya tidak suka aktiviti saya diperhatikan. anda ingat saya ni tikus eksperimen ke asyik nak tengok je ape saya buat. tade privasi tahu takk..! tapi kalo anda nak tengok jugak, tengok jelah. tape., saya tahu saya cantik untuk ditatap sebegitu rupa. hahahahaha.

  • saya suka didampingi. gila ke tak suka. saya kan anak tunggal. tade sesape dirumah melainkan ibu bapa terchenta. mereka bz, saya keseorangan. jadinya, kazen kazen terchenta pengubat duka. wah, duka ke? ngade ngade ah. dimana mana saya tetap happening okeh. cuma bosan sikit lah. jadi bila ade kawan kawan yang tampil menemani, saya suka. wee~ :D (p/s: kawan2 bila mau ronggeng?)

rasenye cukup setakat ini. nanti kalo ade lagi saya tulis yea. saya mahu study math. esok exam okeh (doakan saya). and dalam situasi ini saya sedang perang saraf dengan seseorang..anda yang dimaksudkan tak nak layan saya, saya pon xnak layan anda. fair bukan? =)

chiow~~