23 December 2010



Everyone thinks of changing the world, but no one thinks of changing himself.


chiow ~

14 December 2010

Salam,

have a nice day everyone :)

10 December 2010

Salam,

i do miss my friends.

+ rindu layan korean stuff sama-sama +
+ rindu sembang, lepak lama-lama +
+ rindu main masak-masak sama-sama +
+ rindu nak adakan sesi membahan sesama sendiri +
+ rindu sesi menceritaka hal masing-masing ( luahan perasaan gitu ) +
+ rindu nak GADUH bermanja-manja (scary) +

meet u guys this sunday :)
muahks!


~chiow

08 December 2010

unavailable

Salam semua..

ouh, gembiranya dapat jumpe balik... jangan marah ea.. hilang tanpa jejak. wah!

err, jangan salah fahamm..bukan blog ni yang dah unavailable, tapi saya yang currently unavailable. not in mood to write any here. so, just wait je la eh.

chiow~~

09 October 2010

title : DIET!

Salam,
wah post diet gitu. i'm currently on diet, tapi xgila-gila sangat kot. buat yang terdaya dulu. janji penyakit x datang. frankly speak, saya memang mahu kurus! HAHA. sila jangan gelak bila seorang budak gemuk ni cakap cmtu (saya sendiri gelak xpe). walaupun maybe korang dah selalu dengar, selagi xkurus, korang hadap jela ehh. well, dikeheningan malam yang semua roomate saya ni masuk segar-bugar lagi mata, saya yang tengah melayan perasaan ni pon google lah pasal diet. and this is one of the result.

DIET UNTUK GOLONGAN DARAH ‘A’ [ Ya, saya darah A, ikut ayah ]

Dr. Peter J.D´Adamo dalam bukunya menyarankan pemilik jenis darah A mengambil diet vegetarian dengan pengambilan makanan yang mengandungi lektin yang sedikit. Ini kerana jika kandungan lektin diambil dalam kuantiti yang banyak akan mengakibatkan masalah perut. Menurut beliau lagi, golongan individu yang memiliki jenis darah A menghasilkan kandungan lendir lebih banyak berbanding jenis darah lain. Keadaan ini menimbulkan risiko terhadap jenis penyakit jenis alahan seperti asma, infeksi telinga dan gangguan pada saluran pernafasan.

Selain itu sumber makanan berasaskan haiwan seperti ikan dan ayam boleh diambil tetapi dalam kuantiti yang terbatas. Individu dengan jenis darah ini juga dianjurkan mengambil susu yang telah melalui proses penapaian seperti susu masam, krim tanpa lemak, keju alami, telur dari jenis organik atau ayam kampung (dalam jumlah terbatas), lemak (dalam jumlah terbatas, kekacang dan bijirin dan susu kacang soya. Individu darah jenis ini perlu mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan dalam kuantiti yang banyak.

Makanan yang harus dihindarkan adalah hidangan laut berwarna putih seperti ikan siakap putih, cumi-cumi, daging lembu, daging salai, susu, keju hasil olahan industri, kacang merah, roti, kuih-muih, kek, kentang, mangga, betik, jeruk, pisang, minyak jagung dan minyak kacang tanah.

Ciri khas individu jenis darah A:

• Memiliki sistem pencernaan yang sensitif
• Perlu menghindari makanan yang daripada produk susu dan daging
• Dianjurkan menjadi vegetarian atau mengambil makanan berkadar karbohidrat tinggi, namun rendah lemak
• Mengurangkan stres dengan bermeditasi, atau berolahraga
• Cukup beristirehat

Menu diet yang dianjurkan:

Sarapan : Air putih dicampur jus limau nipis dan oat
Snek: Jus anggur / kopi
Makan Tengah Hari: Salad dan roti gandum satu potong serta teh herba
Snek: Kuih beras dua potong dan teh hijau
Makan Malam : Pasta tanpa daging campur brokoli, yoghurt dan teh herba


more detail untuk other blood type, tengok di sini.

itu saja

chiow~~

04 October 2010

berlapang dada

salam yols.

ntah kenapa tetiba terkeluar title tu. berlapang dada. ya. baru lepas im kat Fb dengan new friends, i guess (walaupun dah lama ktorg ni friend dalam fb tu). kisahnya, aku add dier sebab nak tahu life dier sikit, sebab she might have something that i dunno yang mengkaitkan ktorg. at first, aku xhappy pon dier im aku, tapi bila dah sembang-sembang, she's great! i just love her. (not in lesbo meaning okeh) hope we chat again. i want to hear more from u. jadinya, in the middle of our conversation aku dah berlapang dada, dah abis sembang pon, aku happy lagi.

kalo xpaham gak ape yang aku cuba sampaikan, korang pon buleh im aku. :)

satu kisah lagi, last weekend pergi i-city with my dear friends, syiba, mira, ama and akmal. walaupun maybe ade salah faham, tapinya masing-masing berlapang dada. jadinya semua happy.




dah itu saja. nak siap pergi kelas

chiow~~

26 September 2010

raya, raya, raya!

Salam..

Masih dalam mood beraya jadi, SELAMAT HARI RAYA =)

Sorry to dear friends yang aku xdapat nak attend open house korang.. bukan xnak, just xde transport. Kalo aku nak menyewa sorang-sorang xke naya drive tengah kl sorang. hush2.

Well, agak lama xupdate. Last week, laptop problem. So online dekat lab or pinjam laptop roomate terchenta, annis nusyaiba. hehe. Ari jumaat baru dapat balik.

erk, ok tu semua alasan nak pertahankan diri nape xupdate. huhu. agak malas sebenarnya. Niat dihati nak upload gambar raya bersama keluarga terchenta, tapi dah laptop problem since kat umah, kerja-kerja meng'copy' terhenti begitu saja. sad :(

so, agak2 nak tengok gambar raya, tengok kat sini je. ini je yang sempat diupload dari laptop ayah hari tuh.. nak tunggu aku upload kat blog nih, entah bila2, xpon never! hahahahaha.

ok lah till then

chow~~~

07 September 2010

Ramadhan pergi, Syawal mari

Salam.

Before start, i would like to wish my father since today is his birthday.

[sedap bukan? err, tidak. ini bukan kek untuk ayah c: ]

err, how old are u dad?
what? 47?
nahhh, you can' t be that old.

For your information, my father is one of the greatest father in this world who had raise me up, healthy and blissful. Ayah sangat sabar layan karenah, perangai anak dara dier yang seorang nih. Bak kata orang, kalo anak tunggal, semua dapat. Tapi jangan xtau, ayah bukan lah seorang ayah yang simply give me everything. Kalo nak sesuatu biar bertempat. Xperlu, xyah nak ngada beli. Tapi saya masih berpuas hati ada ayah sebegitu. moderate. xlebih, xkurang. Cukup makan pakai. Saya gembira sangat. dear readers, jangan jeles oke? =) Ayah-ayah awak semua pon great gak. cuma ayah saya lagi great. hahaha.
Jadi, selamat hari jadi ayah...! Semoga dipanjangkan umor, murah rezeki.

---------------------------------------

Baik lah, now kita fokus untuk satu bulan mulia yang bakal kita tinggalkan. Hari ni, hari ke-28 puasa. Alhamdulillah, puasa penuh. (ayat xsedar diri) haha. oke2, mana ade pompuan yang puas penuh. Allah dah bagi cuti setiap bulan. tapi kira oke lah, selain dari yang Allah bagi cuti tu, saya still puasa penuh eh.

So, dah nak abis ramadhan ni, ade wat checklist diri sendiri x? cukup amalan?
  • terawih cukup?
  • ngaji khatam?
  • ade sedekah?
  • banyak zikir?
Me myself pon xde lah abis wat semua tuh. terawih tenggelam timbul gak. mane idak nya, makan buka pon dah sampai kul bape. lagi2 kalo kat UIA tuhh. hesh, sembang ngan ama & syiba mmg xpenah abis. ngaji kat umah ni je yang konsisten. yang lain2 tu biar saya ngan Allah je tahu. =)

Syawal sudah mari.

checklist pon kena ade,
  • baju raya?
  • tudung?
  • kasut raya?
  • kuih raya?
  • segala2nya pasal raya
yang point akhir sekali, memang nak gelak. you guys just imagine, bila beli je pape barang regarding raya, semua ade nama raya. Brooch raya, spec raya, langsir raya, karpet raya. Abis tu ape, kalo dah abis raya, buang semua? yelah kan, dah xraya. hahahahaha...

For me and family, kitorang raya simple. xyah kecoh nak tukar semua. setakat ade baju raya tu kira dah sah lah. yang lain, tambah sikit2 je. biar simple, asal hati gumbira. jangan ade plak yang korang2 kat luar tu, masa raya, dok kira duit bayar hutang sana sini. hesh. nak beraya pon xsakan. oke lah. mau tolong ibunda terchenta masak buka.


selamat berbuka =)

itu saja.

chiow~~

24 August 2010

mencari ketenangan diri

Salam semua.

Hari ini semestinya bukan hari terbaik untuk diri saya. Hari dimana saya menyusahkan kawan2 saya dengan mood yang tetiba hilang lepas kelas ICO pagi tadi. Saya minta maaf jika ada yang terasa. Saya pon xtahu kenapa begini jadinya. tetapi saya memang bukan lah dalam mood untuk bercakap dengan korang semua. jangan risau. this probably won't take long time.

humph.

When u ask me why i'm like this. The sure answer that i can give u is, "Aku serabut." Serabut sebab ape? Pada saya buleh jadi sebab 2 assignment yang saya xsiap lagi. Walaupon korang akan cakap yang saya buleh siapkan sekejap je..but still, saya serabut. Ditambah lagi dengan bebanan 3 paper mid-exam sebelum saya dibenarkan pulang beraya dengan happy-nya. Saya xstudy lagi. Korang buleh nampak aku rilek. But i'm actually NOT! I'm damn worried. Lagi 1, saya tetiba bermuhasabah diri seketika yang mana, bila saya bercakap,ramai yang terasa dan xsuka.. dan kadang2 saya sangat rasa keseorangan. walaupon sebenarnya orang ramai disekeliling saya. faham x, Lonely?? humph,itu yang saya rasa.

and and di ketika saya mendiamkan diri sepanjang hari tadi, saya terfikirkan sesuatu yang saya dah terlepas pandang. sesuatu yang sepatutnya saya dah lama lakukan. sesuatu yang dapat mengelakkan diri saya dari serabut. sesuatu yang saya sebenarnya tahu, tanpanya saya akan jadi begini. apekah ia? Al-Quran.

Ya, sejak akhir-akhir ni, saya agak liat untuk membaca kitab itu. Kononnya xde masa. Padahal, bersembang, gosip, online, study, basuh kain, tido..banyak pulak masa kann. Bukan lah maksud saya, kita tidak buleh melakukan aktiviti yang saya sebut tadi. tapi benda penting macam ini, kita xbuat. Itu masalah nya.

Saya melihat diri saya ni sebagai seorang yang mudah leka, alpa terutama melibatkan hal dunia. terukkan saya? dan alhamdulillah, lepas berbuka tadi saya sempat membaca separuh dari surah an-nur and saya mendapat jawapan kepada permasalahan yang saya cari selama beberapa hari ini. Saya lebih tenang. Sudah tidak serabut. Ya allah, kau ampunilah dosa hambaMu ini yang sering terleka dengan nikmat dunia dan jauh dariMu.

Jadi kepada kawan-kawan yang kekok dengan kisah 'diam' saya, saya minta maaf yea. Sila jangan risau lagi.

itu saja.

chiow~~

13 August 2010

ramadhan datang lagi

Salam.

Selamat pagi semua. Today is the 3rd day of fasting. masih rasa penat, rasa xlarat nak puasa ke? ehh, xbuleh lah macam tuh. Ni mesti gara-gara xpernah pose after ramadhan last year.. sepatutnya kita cuba-cuba la puasa mase rejab & syaaban yg lalu. supaya badan xterkejut.

well, I'm finally home. seronok sahur & buka dengan umi & ayah.

sadly, i'm having sorethroat. sangat pedih. sangat sakit. terseksa oh. ni xlain xbukan pasal watercooler (duo function. where it also have hot water. so,why it is called watercooler..? idk.) Saya merupakan antara insan yang tekak sensitif bila minum air watercooler. but since sahur on 1st & 2nd hari tuh nak minum air panas + biskut (umi sedey dengar anak dier saahur ini je) so, nak xnak minum jugak and end up macam ni. huuu ='(

entri ni xperlu panjang2 kot. cumanya, saya nak minta maaf kepada semua atas kekasaran bahasa dan keterlajuran perbuatan yang menyakitkan hati. maaf yea =|

sempena ramadhan yang mulia ni, which is datang sebulan setahun, jadi gunakan peluang ini untuk perbanyakkan amalan, pertingkatkan iman kerana ganjaran yang kita dapat bulan ini xkan sama dengan bulan-bulan yang lain. kita pon xtau kita akan jumpa lagi x ramadhan yang akan datang.

sila jangan tinggal puasa sementara buleh puasa ni. solat tarawikh tu, paksa2 lah diri. (note for myself too)

itu saja.
chiow~~

28 July 2010

i need consultation

yes. i need consultation regarding my study as well as my life. i can't make decision by myself, alone.

well, bab belajar, i'll refer to the respectve lecturer/kawan untuk membantu. tetapi bab life, pls pls pls, tell me if i'm wrong. sila state kesalahan saya clearly. sebab kadang2 saya xperasan.

itu saja.
nak pergi kelas.
sekadar meluahkan perasaan.


chiow~~

25 July 2010

jangan tinggal daku

salam.

hah. semua mesti tertanya-tanya dengan title. anda tertipu. motif title sedemikian supaya anda tertarik untuk buka, tengok dan baca. sebabnya saya nak bagitau yang saya agak sibuk dan malas untuk update blog. yea, saya tau ade berhutang 1 post pasal g jalan2 dengan my special girlfriends masa cuti semester dulu. tapi saya rasa, dah tak perlu nak cerita. busuk sangat cerita tuh. sila abaikan dan lupakan janji saya itu. okeh? saya cerita mende lain je lain kali.

saya sangat malas sekarang. jadi, itu saja.

love yols. muahhks.

regards,
nanie aziz.
*sejak bila pandai regards2 nih. xleh blah*

chiow~~
*ini lebih diri saya. haha*

07 July 2010

seperti dijanjikan. baik korang baca

hai yols.
hari ini mungkin bukan hari bahagia untuk aku bergembira nak bercerita kat sini. tapi since aku dah janji nk bercerita sebelum ni, so, haruslah tepati kan.? motif post ini because sebelum ni ramai sangat tanya, "nani ape cte kat mekah? seronok?" dan macam2 lagi lah soalannya. mungkin sebab aku xupdate cerita kat sini and xupload pape gambar mase umrah kat FB. sori lah. xsempat aka malas sgt. fyi, gambar sepanjang umrah tu lebih 200 keping. so, penat lah nk tunggu upload tu. jadi hari ini, aku share lah serba sedikit (post ini mungkin panjang. sila amik pape makanan kat dapur and pegi toilet buang ape yang perlu di buang sekarang supaya tiada gangguan di kemudian :] )

umrah 9 - 20 june 2010




[ ayah with pakcik najib yang iringi kitorg dari ipoh-klia ]

[ be seated with fatin and kak nurul ]

[ sila dengar arahan dari pramugari ]

the flight takes 8 hours plus. delay sikit. oh ya, lupe bgtau. our flight was straight away to madinah airport. basically, only saudi arabian airlines are allowed to landing there.







[ line up for immigration ]

sesampai di sana, its big shock. y? dalam airplane, agak lah sejuk. and berdiri je depan pintu airplane tu, huargghh, panas. but xsama panas macam kat malaysia. sebab dier panas, tapi berangin. nak tengok berpeluh2 duduk bawah matahari macam kat malaysia, susah sikit la kot.


[ masjid nabawi ]

masa kitorg sampai hotel, orang len baru habis solat isya. so, kitorg solat kat bilek. then straight away datang masjid untuk melawat makam rasulullah

next2 picture was during the ziarah...


[ masjid quba ]
i'm not sure its a hadith or what, but it is said that, for those who come to this mosque with ablution and perform 'solat sunat', it was equal to one umrah.


[ di sekitar jabal uhud ]
belakang kitorg tu jabal ar-rumah. tempat pasukan memanah mase perang uhud


[ ladang kurma ]


[ masjid qiblatain ]

di madinah hanya 4 hari. 1hari dah tolak masa kitorg sampai. another 1 day mse nak bertolak g mekah. 1 hari dah berziarah. 1 hari lagi pergi shoping sket. sekajap sangat rasanye di madinah tu.

[ in front of the hotel, hotel al-dar. فندق الدار ]

[ di kawasan lapangan masjid nabawi ]

[ shopping ]

[ our pathway from hotel to masjid. almost 1 km ]
bangunan yang kelihatan tu bukan kawasan masjid ye. harap maklum. tu still in progress nak wat kedai.

[ perkuburan baqi' ]
ayah je yang pegi sebab masa tu aku n umi ziarah wida' (ziarah selamat tinggal) di makam rasulullah. ramai gila manusia di kawasan raudah (tempat makbul doa..insyaAllah) tu.


[ waiting for bus to mecca ]


bila tengok gambar atas ni, aku mesti nak gelak. kisahnya, aku n umi nak tangkap gambar. suddenly, this woman hulurkan fon dier. aku bajet dier nak suh tangkap kan gambar. aku pon suh la dier pose, tp dier tarik aku n umi. baru lah faham rupenya dier nak tangkap gamba ngan kitorg. wawawawa.

again..( mecca was full of story. macam2 perangai ) yang ini kisah disubuh hari. masa kuar masjid, kitorg notice this woman yang sangat hebat junjung botol di kepala ( org len ade wat gak, tp biasanya base brg yg diorg junjung besar. yg ni kecik ) . so, ape lagi kitorg follow dekat lah ngn makcik ni semata-mata nak amik gambar. rupenye, bukan kitorg je yang poyo. ade la lagi 2,3 kamera yang kelam kabut candid gamba makcik nih. hahahahahaha :))

[nak pegi ziarah and niat umrah. nampak ceria bukan? ]

[ kemudian dah sarung kepala. driver smoking dalam bus. padah dok depan ]
fyi, kat mekah, rakyatnya sepatutnya xleh merokok. sebab tu this driver merokok dalam bus. perokok tegar tuh. hesh.

pesanan penaja: SILA JAGA KESIHATAN. Jangan merokok.


[ ziarah kat gua thur ]

[ sila klik untuk enlarge supaya lebih kelihatan sikit orang yang mendaki gua tu ]

[ jabal rahmah]

[ lihat betapa gigihnye diorg berniaga. kita tgh minum pon dier promote ]

di jabal rahmah ni, agak menakutkan sikit. sebabnya, sesampai je kitorg di sana, sikit punya ramai orang2 yang wat business yang naik2 unta tunggu depan pintu bus. sampai 1 tahap, kitorg xnak turun. waa.. takut oh. diorg ikut je kita. kne tahan lah sikit.

[ miqat umrah di ja'aranah]

[ muka keletihan lepas selesai umrah]

[ pintu king abdul aziz ]
actually ni pintu masa haji 2002 dulu. saja pegi tengok balik. masa umrah ni kitorang masuk ikut pintu dekat marwah. gambar ni masa lepas umrah tadi (gambar atas tadi). kitorg tawaf before zohor and saie after zohor. malas nak balik bilik sebab penat nak datang balik masa asar. jadinya, kitorg stay je area masjid, jalan2 tunggu waktu asar.



[ ziarah ke muzium 2 masjid , masjidil haram and masjid nabawi ]

[ ladang unta ]
muka memang xleh blah. tahan bau beb. hahaha. masa ni orang tengah kecoh2 beli susu unta. mula kitorg xnak beli, tapi kalo bukan time tu ntah bila lagi nak rasa, tul x? so beli 1 botol, ayah seteguk, aku seteguk. lepas tu minum mineral. xtahan beb. fresh gle!!! selebihnya umi yang minum. diceritakan oleh ustaz yang bawak ktorg, susu unta ni leh lancar kan penghadaman. =))

actually, ktorg kne batal lawatan ke ladang unta ni. sebab a day before, ade 2 org rakyat malaysia meninggal kena langgar bas. yelah kan, bas men aprking je mana2. xprasan kah tu. kalo ikut polis xbagi singgah la,suh tengok dari jauh je. tapi tgk ade je orang singgah. so, ktorg singgah je la..


[ hotel kat mekah, hotel muhajirin al-ghaza ]



[ ice-cream moment ]
perlu ke? hahaha. aiskrim ni ktorg memang selalu beli. almost every 2 days kot. tapi waktu gambar2 ni di ambil, aku share ngan umi. sebabnya, masa ni aku dah batuk xhengat, tambah demam2 lagi. tapi esoknya dah nak balik malaysia, aku makan lah sikit. nanti kempunan.

[ masa tawaf wida' (tawaf selamat tinggal) ]
again, tawaf di tengah ari rembang. kesabaran memang high level lahh. kalo kat malaysia ni belum tentu nak jalan tengah panas.

[masjid terapung di jeddah ]
ktorg pny flight pukul 12 malam (waktu jeddah). ktorg kuar dari mekah lepas settle tawaf, makan, angakt beg. lepas tu ktorg dibawa jalan2 kat jeddah. nak masuk maghrib tu ktorg singgah solat jama' maghrib isya sini. and picnic makan malam terus. best! =)

[ ahli rombongan ]

lepas selesai solat and makan, trus gerak pegi airport. masa tu sebenarnya dah penat. tapi kuatkan semangat. flight pulak delay dekat sejam. since masa tu pon dah tengah malam, maka ramai lah yang dah nganga mulut tidur. exception for me. aku xtdo ok. dok wat prangai kat airport tu smpi air tumpah2 kat baju. waaaahh, selekeh.

[ my breakfast ]
haa, ni nak cte bab makan. cuba korang bayangkan, ktorg naik airplane masa tu dah kul 1 lebey nak kul 2. time tido sesangat lah tu. tengah sume syok2 tido, crew2 aka FA tu ajak makan lah pulak. nak xnak bangun jugak lahh. mencekik then sume tido balik. makan nasi lak tuh. gila betul ajak orang makan tengah2 malam tu. masa tu sunyii je airplane sebab sume dah gila exhausted. oh ya, dalam flight tu almost 600++ penumpang lah. kapal besar kann.. lepas 5,6 jam tu baru cam dah bising2 sket sebab orang dah bangun pagi and breakfast! =) sangat lapa. hehe.

[ harus lah posing ngan selimut ]

dalam pukul 2 (waktu malaysia) ktorg sampai malaysia. yeay! erk,nak tngu beg 1 hal lagi. huh.

[muka bosan :P ]

itu saja kisah umrah ku! aha, lega dah abis.

hope to come again, insyaAllah =)
p/s: ayah ckp nxt time, dtg ngn suami pulak ye.




chiow ~~

p/s: nnt post len pasal girlfriends pulak