17 December 2011

un-titled

Come faster 2012...
It has been a while. and I'm tired waiting. Really. Err to be more specific, I want this semester to end as early as possible. I need long holiday. I dunno what happen to me this semester but I always homesick. I miss my mom and dad everyday, which is good actually, but it's hurt...


till here..
chiow~


*need to finish up my project and be ready for finaaal...



01 October 2011

Time passes..

Salam.

Hello October! Two months and one day more to meet 2 Disember. and u know kan that date means a lot for me. wee :D

I'm aiming for something BIG to come to me. take note that! Hahaha..

Anyway.

After 3 weeks kat U*IA ni baru aku dapat chance to write here. Bukan ape, not in mood lah bila tengok meja berselerak. Since balik sini hari tu, every weekend takde kat bilik. Hari ni baru dapat sapu, kemas bilik, setup printer, update my board ni. Puas hati sangat walaupun dalam keadaan sakit hati orang menggunakan barang kita tanpa minta izin. Ahh, abaikan. Kau cool kan nanie.? Yea, aku saaangat COOL :)

Let's start dengan 1st weekend kat sini. Aku and kawan-kawan pergi Kuan*tan, umah syi*ba specifically. Kakak dia kawin. So, nak g attend sekali tolong-menolong lah kan. Surprisingly, rupa-rupanya tu lah wedding pertama yang aku attend dari pre-wedding till post-wedding without miss any single event. Sepupu-sepupu aku kawin pon aku tak tengok abis camtu. and i got the chance to know her relative well. Senang paham kalo dia cerita pape kan? (gambar dah 2 minggu, basi tak?)

[after akad nikah]

[intan & firdaus]

The next weekend pulak aku kat umah. Dari KL hari jumaat, ayah and umi datang uruskan passport maid my nenek yang hilang masa orang masuk umah dulu sekaligus amik aku kat sini. Nothing much happen at home. Sebab sabtu tu ayah ke KL semula and umi sibuk event di sekolah. We just have a couple hour before I went back to U*IA to buy my baby, erk new phone actually. Yelah, kedai bukak 10 lebih kan.

and again, this week aku balik umah hari kamis malam. but, the next day bertolak semula ke KL exactly LC*CT untuk hantar maid balik indon. She's being here for 2 years already. dah cukup duit balik lahh. Lepas hantar dia, tido kat KL then after breakfast my parents hantar balik U*IA sebab diorang ade hal Klang. Malas nak ikut. Nak rehat kat bilik.

till here i guess. nak tido.

p/s: please take note this. If you ever use thing that's not belong to you and you don't let the owner know, atleast don't make it so obvious. Clear up what you have done,people! It's annoying when you know that somebody is actually use your thing, and he/she don't even say a word about it. huh.

chiow~

08 September 2011

Salam all..

I'll be back soon. Busy counting remaining days at home.

22 August 2011

Kenapa suka puasa di rumah?

Salam semua..

Hari ni dah masuk 22Ramadhan lah kan? Lagi berapa hari je nak raya. Lagi berapa hari je nak tinggal kan bulan ramadhan. Adakah ni Ramadhan terakhir? Wallahuallam.

Semalam dapat berita kematian seorang kawan ayah. Al-fatihah. Sama-sama kerja kat pknp. and wife dia lak kerja satu sekolah dengan umi. Dia meninggal dalam tidur. Kejut sahur, tak bangun. Its a big shock for the whole family sebab sebelum ni tak nampak pon sakit. Aku pon terkejut gak la sebab last weekend baru jumpe dia kat bazaar lepas sekian lama tak jumpe. Pak cik ni kenal aku since aku kecik lagi. Dia suka wat lawak and mesra. Kecik-kecik dulu seronok lah dengan dia. Dah besar aku segan lah. One more thing, anak sedara mak cik, kawan baik aku masa form 1 plak. Tu dia, pusing-pusing situ gak. Pengajaran yang aku dapat semalam, mati bukan datang bila kita sakit je. Tengah sihat-sihat camni pon buleh. So, sentiasalah prepare diri untuk Hereafter.. Kita tak tau bila plak turn kita kan..


Back to topic. Kenapa suka puasa kat rumah? Of course lah sebab time makan terjaga. Sahur orang masak kan. Buka pon orang pikir kan menu. Kalo kat hostel, menu time sahur tentu-tentu lah biskut/roti cicah milo. Tak pon kaya sikit makan megi. Kat rumah ni, dapat lah makan nasi goreng ke, roti canai segera ke, nugget ke.. (cerita makan time pose, aku dah lapa) Kalo buka pose lak, kat ostel, lauk tak leh kaya-kaya, nak kena bajet duit. Kat rumah, teringin nak ape, cakap je. Beres. Yang sedapnya, air tangan umi lak. Memang sodap ahh.

Lagi, puasa kat rumah semayang maghrib terjaga. Hahahaha. Point tak leh blah. Jangan salah paham okay. Bukan aku tak semayang kat ostel. Tapi tau lah dah buka pose ngan kawan-kawan, cerita tak penah abis, dah delay. Astaghfirullah. Kat rumah ni, abis buka kena cepat-cepat semayang jemaah dengan umi ayah. I loike.

masjid yang aku selalu pegi. tq mr.google

Bukan takat semayang maghrib je. Terawih lagi-lagi lah. Kat rumah ni ayah bawak gi semayang kat masjid. Selesa. Ade air cond segala. Tenang je nak semayang. Kalo kat hostel, hemm bukan nak merungut lah, tapi semayang kat multipurpose hall(MPH) sangat panas okay. Abis semayang je, dah lenjun peluh. End up aku semayang kat bilik sorang-sorang. Tu pon kadang-kadang. Ahh tak disiplin langsung. Nak semayang kat masjid pulak...yea aku tau orang kata masjid Ui*a imam baca macam kat mekah. Sedap je dengar. tapi nak semayang kat masjid amik masa lama. Silap-silap kul 11 baru abis 8 rakaat. Panjang imam baca. See. banyak alasan nak mengelat kalo kat ostel. Hehe :P

Satu lagi bab tadarus. Kat rumah disiplin oh tadarus ngan umi ayah 1 juz sehari. Kalo kat ostel, ntah bila nak khatam tah. Haish.

Aku buat ibadat bukan sebab umi ayah. Tapi aku suka buat ibadat dengan umi ayah. Seronok sangat. Aku dibesarkan dengan cara macam tu. Since dah semakin berumur ni (macam tua sangat lah kan), selalu pikir, mampu ke aku ngan bakal suami aku tu wujudkan surrounding kat rumah macam sekarang ni. Kita sama-sama cuba yea dear future husband.. :)

okay lah tu je kot alasan kuat nape aku suka berpuasa kat rumah.
till here,

chiow~~

p/s: seronok dapat layan tv puas-puas..


12 August 2011

Meeting old friends

Salam Ramadhan semua.

Semalam aku sempat berbuka puasa dengan kawan-kawan lama. and the good things is kitorang buka puasa kat asrama dengan adik-adik (yang aku tak kenal pon sorang) walaupun aku sangat awkward (sesama kawan gak). Ohh, bagi yang tak tau, aku dulu dok asrama dari form 1 till form 3. Girls school. Kat sana aku dah collect all sweet and bitter moment before aku dok rumah mase form 4 & 5. and yeah, sampai sekarang aku bersyukur dengan perjalanan pembelajaran aku sebab dari primary aku sekolah mix boys girls and islamic. Then masuk asrama, stay islamic school and all girls. Then transfer sekolah yang mix semua bangsa plus boys and girls. So, aku tak pernah (and tak nak) culture shock. Alhamdulillah.

Anyway..

So, semalam balik ke lubuk lama, tempat aku start nakal-nakal ni. Meeting some old friends. Semua 16orang je yang dapat datang. but bagus jugak. sebabnya ustazah (warden) bagi kitorang buka kat dewan makan. kalo ramai-ramai sah tak buleh camtu and tak muat gak kan..

The event was started at evening camtu sebenarnya. Diorang jumpa cikgu-cikgi. Tapi aku tak join. Sebab aku tau cikgu tak kenal aku. So, aku datang time nak berbuka. Sebab niat 1st aku memang nak jumpa kawan-kawan je. Lepas berbuka kitorang solat jemaah kat surau, and aku balik. The rest diorang tido kat sekolah.

Waktu between isya and terawih, kitorang ade short session dengan all kids (yeah, aku dah tua kot). Perkenalkan diri. Tapi aku ngan few friends escaped. Dah tentu-tentu lah. Hahaha. Okay, mana tak nya, kawan-kawan aku yang awal-awal show up introduce themselves sume dari mesir, indonesia . Amik medic, dentist,lughah. and kalo ade pon dari malaysia, dari usm, amik dietatik. Ohh, self confidence aku jatuh bawah kot.

Bila kakak-kakak introduce diri, adik-adik tu semua teruja lah. of course. Pesanan one of my friends, "adik-adik kalo nak jadi macam kakak, belajar rajin-rajin. InsyaAllah ade peluang belajar jauh sana. blablablabla....." and aku tambah sendiri, " kalo kau malas, main-main, buat hal, kau jadi macam akak". Hahahaha.

Tak kisah lah. Yang aku percaya and yakin, dalam diri aku ade kelebihan yang mungkin diorang takde. Masing-masing kita ade habuan sendiri kan?

next gath, harap-harapnya lagi ramai yang free and takde yang segan-segan. Rindu kawan-kawan buat jahat dulu.

till here
chiow~~

p/s: no picture taken by me.